Eftelist duikt erin!

zaterdag 1 april 2023
Voorpagina Achtergronden Oog voor Detail Mailinglist
zoeken
Dag van het Sprookje 2008
Verslag & fotoserie, geplaatst op 11 juli 2008
Door Ilona van Golen
Sneeuwwitje populairste van het land
"Sneeuwwitje en de Zeven Dwergen is het favoriete sprookje van de Nederlanders. In 2004 was dit nog Roodkapje. Dat concluderen het DOC Volksverhaal (Meertens Instituut) en de Efteling vandaag, op de Dag van het Sprookje, in een onderzoek naar sprookjes. Het online-onderzoek werd afgelopen juni gehouden onder 1000 Nederlanders. Met de resultaten van het onderzoek willen de Efteling en het DOC Volksverhaal, als hoeders van het sprookje, meer inzicht in de positie van sprookjes in Nederland geven.
Terwijl bij volwassenen de sprookjes Sneeuwwitje, Assepoester en Doornroosje de top drie aanvoeren, is bij de kinderen van de ondervraagde Nederlanders Assepoester favoriet, gevolgd door Sneeuwwitje en Roodkapje. Roodkapje wordt ook door de ondervraagden gezien als het meest typisch Nederlands Sprookje. De sprookjes Hans en Grietje en Repelsteeltje zijn goed voor een vierde en vijfde plaats in het onderzoek. Opvallend is dat het sprookje Reinaart de Vos ook één van de favorieten is.
Uit het onderzoek blijkt verder dat bijna driekwart (74%) van de Nederlanders wel eens een verhaal voorleest. Bij mensen met kinderen ligt dit percentage iets hoger (82%). 41% van de ondervraagde mensen leest wel eens een sprookje voor. Bij de mensen die wel eens een sprookje voorlezen, worden gemiddeld 4,6 sprookjes per maand voorgelezen. 88% van de ondervraagde Nederlanders geeft aan in het bezit te zijn van sprookjesboeken. Gemiddeld hebben de Nederlanders 7,3 sprookjesboeken in de kast staan. Bij gezinnen met kinderen ligt dit gemiddelde met 7,7 iets hoger. 56% van de Nederlanders bekijkt wel eens een sprookje op tv, dvd of video. Bij gezinnen met kinderen ligt dit percentage op 59%.
Overigens is het populairste Efteling-sprookje onder de Nederlanders de Indische Waterlelies, gevolgd door Doornroosje en Sneeuwwitje. Langnek en Holle Bolle Gijs zijn zowel bij ouders als kinderen populair, gevolgd door Holle Bolle Gijs, Pardoes en Pardijn."
(ANP)
Op de zevende van de zevende is het doorgaans goed toeven in de Efteling, want dan viert het park de Dag van het Sprookje. De manier waarop er aandacht wordt besteed aan deze door de Efteling zelf in het leven geroepen feestdag verschilt van jaar tot jaar.
In 2004 gaf de Loon op Zandse stemkunstenares Marja van Trier een workshop onder de noemer De Sprookjesmaker, waarbij tientallen genodigden in het Victoriaanse Theater al improviserend tot een wonderlijke vertelling moesten zien te komen. In 2005 timmerde een kudde Belgische graven en gravinnen een Hans Christian Andersen-plaquette tegen de Rode Schoentjes in het Sprookjesbos en vorig jaar pakte de Efteling wegens driemaal zeven in de datum éxtra groot uit met een Sprookjespopconcert en een sprookjesquiz waarbij levenslang gratis toegang tot het park te veroveren viel.
Dit jaar werd de feestdag wat kleiner gevierd, met het vijftigjarige jubileum van de Vliegende Fakir en een nieuwe Sprookjesboom-voorstelling in het Openluchttheater van het Sprookjesbos. De Dag van het Sprookje werd voorafgegaan aan een persbericht (zie kader) over een sprookjesonderzoek door de Efteling en het DOC Volksverhaal - onderdeel van het Meertens Instituut, en in vele kranten was op maandagochtend dan ook te lezen dat Sneeuwwitje het favoriete sprookje van onze landgenoten is.
's Morgens bij de ingang huppelden opvallend veel lokale kleuters rond met zelfgemaaktee tulpen. De Efteling had voor vandaag een kleine wedstrijd uitgeschreven. Voor iedereen die voor één uur 's middags een knutseltulp inleverde bij de Vliegende Fakir in het Sprookjesbos was er een aardigheidje en de kans op een overnachting in het Efteling Hotel voor het hele gezin. Het bleek een groot succes: urenlang namen Hans, Grietje en twee kabouters een schier oneindige stroom aan tulpen in ontvangst en langzaam veranderde het pleintje voor de Vliegende Fakir in een zee van kleurig karton, crêpepapier en boetseerklei. De Fakir zelf had cadeaus ontvangen van haast elke bewoner van het Bos en bij elk sprookjesfiguur hoorde een grappig, gepersonaliseerd pakketje.
Om één uur 's middags was het tijd voor een nieuwe show in de reeks Sprookjesboom-voorstellingen in het Sprookjesbos. Ezeltje Strek je en Benjamin, de jongste van zeven geitjes, werden voor het eerst geïntroduceerd in een bomvol Openluchttheater. De nieuwe voorstelling heeft 'verstoppen' als thema en als nieuwe poppenspeler is Willem-Jan Stouthart aangetrokken. Deze jonge acteur, onder meer bekend van Kikker in de Wolken en De Fabeltjeskrant zal een rol gaat spelen in Sprookjesboom op Reis, de familieproductie die deze herfst in diverse theaters te zien zal zijn. Speciaal voor de Dag van het Sprookje kwamen alle bekende sprookjesfiguren uit de afgelopen voorstellingen uit de struiken om het finalelied te zingen.
Al met al een kleinschalige, maar niettemin charmante viering van de Dag van het Sprookje. We zullen zien wat de Efteling volgend jaar, met de opening van Assepoester en de Sprookjesboom in het Sprookjesbos, voor ons in petto heeft.


Foto's



Alle artikelen
> Pinokkio in het Sprookjesbosdossier
> Uit de gesprekken met Eftelist: Henny Knoetportretinterview
> Polles Keukendossier
> Propagandafilm Efteling door Peter Reijnders (1968)video
> Verbouwing Steenbokfotoserie
> Het Loonsche Landdossier
> Aquanuradossier
> De Nieuwe Kleren van de Keizerbouwtekeningen
> Uitbreiding Casa Caracolbouwtekeningen
> Symbolicadossier
> Dromen met geleende handinterview
> Rudolphs Muziekboekartikel
> Er heeft er één honger, hoera hoera! verslag & fotoserie
> De Sprookjesboom in het Sprookjesbosdossier
> Baron 1898dossier
> IJsland, door Michel den Dulkinterview
> Raveleijn, waar raven ruiters zullen zijndossier
> Station De Oostdossier
> Efteling Bosrijkdossier
> Sprookjesboom op Reis - het vrolijkste kinderfeestjerecensie & verslag
> Eftelist in gesprek met Lex Lemmensportretinterview
> Foto-excursie Abonnementhoudersverslag & fotoserie
> Dag van het Sprookje 2008verslag & fotoserie
> Anton Pieck ademde beeldenverslag & fotoserie
> Assepoester in het Sprookjesbosdossier
> Peter en de Vliegende Autobusrecensie & verslag
> Jarige Fakir op bezoek in de Keukenhofverslag
> De Assepoestersuiteverslag & fotoserie
> Michel den Dulk over Abenteuer Atlantisverslag & interview
> Alles over De Vliegende Hollanderdossier
> Pretpark Nederlandrecensie & interview
> Eftelist in gesprek met Michel den Dulk portretinterview
> Uitbreidingsplannen Efteling Hotelbouwtekeningen
> De vijftigste verjaardag van Ezeltje strek jeverslag & fotoserie
> Maarten Hartveldt verteltinterview
> Afscheid van de Kurketrekkerfotoserie
> Het Meisje met de Zwavelstokjesdossier
> Sfeerschetsen Anton Pieckpleinbouwtekeningen
> Achter de schermen bij het Spookslotfotoserie
© Eftelist • De redactie is bereikbaar op redactie@eftelist.nl • Volg Eftelist op Twitter